Bankroll Management – Kako raspoređivati ulog u sportskom klađenju?

Bankroll Management u sportskom klađenju

Biti u stanju predvidjeti ishod nekog sportskog događaja samo je jedan preduvjet za uspješno online klađenje, no čak i ako imate besprijekorno znanje i dobar osjećaj za vjerojatnost, još uvijek to ne znači da ćete uspješno pobjeđivati kladionicu na duge staze.

Naime, čak ni najbolji igrač ne može ostvariti profit kladeći se na Internetu, ako stihijski i bez discipline mijenja visinu uloga na svojim listićima.

Nema sumnje, Bankroll Management iliti raspoređivanje uloga ključna je vještina u svijetu klađenja, jer štiti vas od gubitka novca u trenucima kad uđete u lošu seriju i daje vam šansu da sustavnom igrom dođete do profita, igranjem onih koeficijenata koji najviše obećavaju, uz ulog koji daje najbolje izglede za dolazak do zarade.

Čini se sasvim logičnim, no za mnoge hrvatske igrače upravo određivanje visine uloga najveći je problem i razlog zašto ne mogu ništa zaraditi na kladionici. Zato donosimo nekoliko vrijednih savjeta kako kreirati sustav koji će jamčiti uspjeh na duge staze…

Nikad ne ugrožavati svoju banku


Prije nego što se uopće počnete kladiti, morate odrediti koliku količinu novca ste spremni uložiti u vašu kladioničarsku avanturu.

To naravno nikad ne smije biti novac kojeg si ne možete priuštiti, a i mora se raditi o svoti koja će biti dovoljna da ispuni vaše ambicije, što znači da ako pucate na tisuće kuna zarade svakog mjeseca, ne možete odrediti da vam je budžet za klađenje 100 kuna.

Kad jednom odredite količinu novca namijenjenu klađenju, tada je na vama odlučili koliko uložiti na svaki odigrani listić. Tu je dobro biti konzervativan, pogotovo na samom početku. Vrijednost jedne uplate ne bi smjela biti veća od 5% ukupnog budžeta, čak i ako igrate na male koeficijente, jer crna serija može vas za čas srediti i na nju u svakom trenutku morate računati, kako biste imali sredstava preživjeti je i dočekati da vaš sustav počne donositi plodove.

Dakle, ako ste namijenili 1000 kuna za klađenje, nemojte igrati listiće s većim ulogom od 50 kuna, na koeficijent 2.50 ili manje. Ako pak gađate još veće koeficijente, dodatno smanjite ulog. U slučaju da to ne zadovoljava vaše ambicije, povećajte ukupan iznos budžeta za klađenje

Ulog po listiću u skladu s taktikom


Sportskom klađenju

Osim odnosa uloga po listiću s ukupnim budžetom, jednako je važno odrediti kako ćete mijenjati visinu uplate, s obzirom na ishod prethodnih listića, kao i ukupnu raspoloživu banku.

Za početnike je najbolje da odrede uvijek isti ulog po listiću. Na vama je zatim samo odlučiti na koji ćete koeficijent ciljati. Ako se radi o ukupnoj kvoti 3.00, to znači da morate pogoditi svaki treći listić kako biste bili na nuli, pod uvjetom da nema dodatnih nameta i provizija u online kladionici koju koristite, što ćete svakako izbjeći kod vodećih europskih priređivača igara na sreću, poput Bet365.

Nema sumnje, kod uvijek istog uloga po listiću vaš je cilj dovoljno često pogađati da dođete do profita. Na klađenju uživo to može biti odlična taktika čak i za iskusne igrače, ali i na brojnim specifičnim sportovima, od Formule 1 i rukometa na kojima se isplati igrati na favorite, do hokeja na ledu i bejzbola, gdje je uvijek isplativije tipovati na autsajdere.

Naravno, možete i mijenjati visinu uloga po listiću, no morate to raditi sustavno. Neki igrači mijenjaju ulog prema ishodu prethodnih oklada. Izgubljeni listići najčešće dovode do određenog povećanja uloga, dok dobitni dovode do smanjenja, ovisno o sustavu kojeg pratite.

Pritom morate biti jako oprezni, jer ako je vaša taktika nadoknađivanja gubitaka previše agresivna, bit će vam potrebna ogromna banka da bi to podnijela, zbog čega je bolje ići umjerenijom strategijom.

Mijenjati visinu uloga možete i na temelju ukupnog budžeta kojeg imate na raspolaganju. Pa postoje igrači koji uvijek ulažu 10% banke, što znači da će se njihov ulog povećati nakon dobitnog listića, a smanjiti nakon gubitnog, što je u suprotnosti s ganjanjem gubitaka i može biti vrlo uspješna taktika.

Dakle, na vama je odrediti hoćete li imati uvijek isti ulog po listiću ili ga taktički smanjivati i povećavati, ovisno o sustavu kojem ste se obvezali. Pobrinite se samo da iza vašeg sustava stoji znanje i da igrate ukupni koeficijent koji obećava dugoročnu zaradu, čak i nakon više od stotinu odigranih listića…

Greške koje treba izbjeći


Klađenje na sport

Bankroll Management jednostavniji je u teoriji, nego u praksi. Tijekom klađenja puno se toga događa, što utječe na samog igrača i zato nije lako slijediti sustav i pametno raspoređivati svoj ulog.

Kako god, definitivno morate izbjeći utjecaj emocija, čak i u trenucima kad vam nikako ne ide pri sportskom klađenju. Ako ste upali u crnu seriju, najgore što možete napraviti je početi lupati velike uloge kako biste nadoknadili gubitke, jer smatrate da vam se loša sreća s prethodnih listića baš sad mora vratiti u vašu korist.

Ako želite biti uspješni u klađenju, jednostavno morate vjerovati u svoj sustav čak i kad vam ne ide i nastaviti disciplinirano određivati ulog po listiću i igrati onaj ukupni koeficijent za koji vjerujete da će donijeti dugoročnu zaradu.

A opasnost leži i u pozitivnim serijama, jer tada ćete osjetiti potrebu dizanja uloga, jer se vaš ukupni budžet namijenjen klađenju povećao. Tu budite vrlo oprezni, jer ako podignete visinu uplate po listiću baš kad vas ulovi loša serija, vratit ćete se na sam početak. Zato se pobrinite da zaista budžet može podnijeti niz izgubljenih listića s uvećanim ulogom i nastavite disciplinirano provoditi svoju taktiku.

Naravno, u tom cijelom procesu uočit ćete eventualne manjkavosti vašeg sistema, ali pokušajte ih postepeno ispravljati, bez radikalnih promjena.

A ako ostanete hladnokrvni i držite se svog znanja, kao i matematičke vjerojatnosti, sve će na kraju sjesti na svoje mjesto i doći ćete do zaslužene dugoročne zarade, zahvaljujući svom sustavnom klađenju…