Betting Exchange – Kako funkcionira burza koeficijenata?

Betting Exchange – burza koeficijenata

U svijetu online klađenja postoje brojne zanimljive opcije kako doći do zasluženog dobitka, a jedna od primamljivih svakako je nadmetanje protiv drugih igrača, na onome što nazivamo Betting Exchange, odnosno burza koeficijenata.

Riječ je o nečem sličnom tržištu kriptovaluta. Nema središnje kontrole kupovine i prodaje koeficijenata od strane nadležnih tijela i sve je na igračima, koji međusobno nude i prihvaćaju kvote, one za koje smatraju da će im donijeti zaradu.

Najpoznatiji Betting Exchange definitivno nudi Betfair, s tim da su još neke online kladionice pokušale ponuditi isto, ali nisu ostvarile jednak uspjeh.

U svakom slučaju, burza koeficijenata fenomen je u svijetu klađenja koji traži od igrača jednu sasvim drukčiju filozofiju igre i zato donosimo ovu malu analizu svega što vas čeka, ako se uključite u kupovinu i prodaju kvota…

Koja je prednost klađenja uz Betting Exchange?


Igrači vole kladiti se na burzi koeficijenata, jer nema klasičnih kladioničarskih bookmakera, koji nude kvote na takav način da sebi osiguraju značajan profit.

Drugim riječima, na klasičnim kladionicama na dva potpuno izjednačena suparnika dobit ćete koeficijente od 1.85 do 1.90, a u Betting Exchange odjeljku bit će 2.00 i na jednog i na drugog, kako bi i trebalo biti.

Međutim, to ipak ne znači da ćete isplatiti tako visoku kvotu, jer kuća koja organizira burzu uzima proviziju prilikom svakog dobitka. Provizija obično iznosi između 5% i 8% pa se dio prednosti koju dobivate klađenjem na ovakvom tržištu ipak gubi, što znači da Betfair i Bet365, dva ugledna priređivača igara na sreću na kraju nude otprilike jednake izglede za dolazak do profita na nogometu, dok na drugim sportovima burza nikad nije jednako efikasna.

Betting Exchange popularan je i zato što drugi igrači znaju otići u krivom smjeru, predviđajući ishod nekog dvoboja, što vam daje priliku da ulovite visoki koeficijent, kada bi realno trebao biti puno niži.

A što je najvažnije, uvijek možete kupiti koeficijent i zatim ga prodati kad mu padne vrijednost, što vam donosi profit puno prije završetka utakmice. Uostalom, to je i smisao jedne burze…

Bet365 - priređivača igara na sreću
Betfair - priređivača igara na sreću

Kako biti bookmaker na burzi?


Betting Exchange sa sobom donosi nešto što nećete pronaći u klasičnim internetskim kladionicama, a to je takozvana Lay oklada, koju ćete na Betfairu uočiti po ružičastoj podlozi na kojoj je ispisana.

Radi se o koeficijentu kojeg igrač ne igra, već nudi drugima. Da biste to mogli, morate imati na korisničkom računu dovoljno novca za isplatu, u slučaju da se prognoza ipak ostvari.

To je odlična prilika za iskusne igrače da ubace pokoju “navlakušu” i dođu do lagane zarade, ako netko prihvati njihov mamac i uzme ponuđeni koeficijent.

Ozbiljan kladitelj na burzi koeficijenata redovito nudi kvote drugima, kad vjeruje da se iza toga krije odlična prilika za dolazak do zarade. No, svakako mora i uzimati ponuđene kvote, svaki put kad djeluju obećavajuće.

Koji su nedostaci burze koeficijenata?


Nedostaci burze koeficijenata

Za početnika, Betting Exchange može biti frustrirajuće iskustvo, jer treba vremena da se igrač navikne razlikovati plave i ružičaste koeficijente, koji imaju potpuno različitu funkciju, odnosno iza jednih stoji klađenje za, a iza drugih protiv.

U tom procesu lako je izgubiti pokoji listić kroz pogreške, unatoč dobroj prognozi, a naravno da će i dosta novca otići dok ne otkrijete u kojem smjeru se kreću koeficijenti i na koji način pristupiti ovom tipu klađenja.

Također, ako kupujete i prodajete koeficijente, veliki problem je ako dođe do blokade klađenja. Na primjer, odigrate da neće pasti više od 2.5 gola i deset minuta kasnije odlučite prodati kvotu i uzeti profit, no tržište je blokirano od strane kladionice i ne možete to napraviti. Na Betfairu se to događa čak i u najpopularnijim nogometnim ligama, vjerojatno nakon neke sumnjive milijunske uplate, što u potpunosti uništava svaku taktiku na burzi.

Veliki nedostatak burze kvota svakako je i to što su potrebne tisuće aktivnih igrača, da bi se isplatilo klađenje na neku utakmicu. Drugim riječima, čim se maknete iz nekog popularnog natjecanja kvote prestaju biti primamljive, jer nema dovoljno korisnika koji se uključuju u klađenje nudeći drugima koeficijente, a nema niti onih koji su ih voljni prihvatiti.

Zbog toga klađenje na manje popularna natjecanja i sportove nema nikakvog smisla uz Betting Exchange, jer ćete dobiti vrlo niske koeficijente, u odnosu na ono što vam se smiješi u klasičnim internetskim kladionicama.

Kada koristiti Betting Exchange?


Klađenje uživo

Ako ste zaljubljenik u klađenje uživo, onda je burza koeficijenata definitivno dobar izbor za vas, jer čekaju vas tamo krupni koeficijenti i mnogo opcija za nadmudrivanje s drugim igračima, dok nešto slično nećete na istom mjestu dobiti pri “pre-match” klađenju.

Betting Exchange prije svega je optimalna opcija za oklade na nogomet, pogotovo na natjecanja kao što su Liga prvaka, Europska liga, Premiership, La Liga, Bundesliga, Ligue 1 i Serie A, gdje stotine tisuća igrača istovremeno pokušavaju doći do zarade i na takvom tržištu itekako je moguće doći do profita.

Klađenje da favorit neće izgubiti u trenucima kada gubi, kao i oklade na zbroj golova mogu donijeti odlične rezultate ako se uključite na burzu koeficijenata, a tko uspije otkriti filozofiju iza rasta i pada koeficijenata, zapravo neće ni trebati neko sportsko znanje, već samo mora uzimati kvote dok su visoke i prodavati ih nakon što padnu.

Ipak, nemojte zaboraviti da plaćate proviziju priređivaču burze koeficijenata, koja u Hrvatskoj iznosi prilično visokih 7% na Betfairu pa tome morate prilagoditi kvote koje igrate, uzimajući ih dok su malo više nego u slučaju da igra prolazi bez dodatnih nameta.

Ako ste pak ekspert za neki drugi sport osim nogometa, onda ipak potražite druge opcije, jer online kladionice poput Bet365 ponudit će vam puno bolje mogućnosti za klađenje na košarci, tenisu i hokeju na ledu, a razlika će posebno biti osjetna na rukometu, bejzbolu i Formuli 1, gdje Betting Exchange jednostavno ne daje ono što vam treba da dođete do dugoročne zarade.

Dakle, burza koeficijenata vrijedan je dodatak ponudi online klađenja za hrvatske igrače, što svakako treba istražiti i pokušati doći do formule koja donosi rezultat. Ipak, do profita je moguće doći i klasičnim klađenjem protiv bookmakera, pogotovo tamo gdje nema provizije, što svakako imajte na umu dok tražite način na koji ćete svoje sportsko znanje napokon pretvoriti u dobitne listiće…