Britanski i američki stil pisanja kvota – kako ih pretvoriti u decimalne?

Britanski i američki stil - razlike u prezentaciji koeficijenata

Sportsko klađenje strast je koju dijele milijuni igrača diljem svijeta, no svaka zemlja se razlikuje po onome što kladitelji preferiraju pri slaganju listića, a postoje čak i razlike u prezentaciji koeficijenata.

Istina je, ako se nađete u Velikoj Britaniji ili Sjedinjenim Američkim Državama, iznenadit ćete se kad bacite pogled na ispisane koeficijente, jer ne izgledaju ni slično onome na što smo navikli.

To je zato što postoji frakcionalni iliti tradicionalni način prikazivanja izgleda svake oklade, a tu je i Money Line, kao još jedan poseban stil prezentiranja potencijalne zarade, na opcijama za koje smatrate da su izgledne da se ostvare.

Treći način ispisivanja koeficijenata nazivamo decimalnim i dobro ga poznajemo. Radi se o decimalnom broju s kojim množite svoj ulog kako biste saznali koliki je vaš ukupni dobitak i takve kvote ćete naći u svim hrvatskim online kladionicama, kao i u većini europskih.

U svakom slučaju, ako vas zbunjuju čudne brojke koje neke kladionice stavljaju pred vas i ne znate kako ih promijeniti u uobičajenu mjernu jedinicu, donosimo odgovore koji će vam pomoći…

Što su to frakcionalne kvote?


Sredinom prošlog stoljeća, u vrijeme dok su utrke konja bile najvažniji sport u svijetu klađenja, u Velikoj Britaniji koeficijenti su se tradicionalno pisali frakcionalno, poput 6/1 (Six-to-one).

Frakcionalna kvota je ništa drugo nego razlomak pa ako vidite 6/1, to znači da nakon što podijelite 6 s 1, dobit ćete šest i to je broj s kojim množite svoj ulog kako biste saznali koliki vam se smiješi profit. Treba naglasiti riječ profit, jer u tu računicu nije uključen ulog, što znači da u decimalnoj mjeri 6/1 ne bi bio koeficijent 6.00, nego 7.00.

Lako je kad se kvota dijeli s jedinicom, no što ako je u pitanju 29/20, koliko je stavio Bet365 na Real Madrid protiv PSG-a, u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka?

Ako podijelite ova dva broja, dobit ćete 1.45. Zatim trebate pomnožiti vaš ulog, koji je recimo 100 kuna s 1.45 i ispast će 145 kuna, koliki bi trebao biti vaš profit, u slučaju da pogodite okladu. Drugim riječima, 29/20 je ekvivalent koeficijentu 2.45, uz koji dobivate istu isplatu, pod uvjetom da ne morate platiti porez ili proviziju prilikom dobitka.

Spomenimo za kraj situaciju kad razlomak uz okladu daje manji rezultat od 1, što znači da njome nećete uspjeti udvostručiti svoj ulog. Dakle, ako recimo vidite 1/7, kao na Barceloni protiv Galatasaraya u Europskoj ligi, to znači da ulog morate množiti s 0.142, što znači da ćete dobiti samo 14 kuna profita za uloženih 100. To je ekvivalent koeficijentu 1.14.

Različite stil kvota

Što je Money Line?


Money Line - američki stil kvota

Money Line iliti američki stil kvota još jedan je alternativni način prikazivanja izgleda da će se neka oklada ostvariti. Prepoznat ćete ga po plusu i minusu ispred brojki, koji predstavljaju postavljeni odnos snaga između protivnika.

Ako je ispred kvote plus, to znači da ćete za 100 uloženih kuna izvući toliki profit. Međutim, ako je ispred kvote minus, to znači da morate uložiti navedeni iznos, da bi došli do 100 kuna profita.

Vratimo se Realu i njegovih 2.45 protiv PSG-a, što je bilo 29/20, preračunato u frakcionalne kvote. U američkim kvotama uz jedinicu stoji +145, što je profit koji smo ranije izračunali da ide, uz uplatu od 100 kuna na ovu okladu.

Međutim, u drugom primjeru na pobjedi Barcelone, gdje je 1.14 u decimalnim, a 1/7 u frakcionalnim, stoji -700, što znači da morate uložiti 700 kuna da bi na ovoj okladi izvukli 100 kuna profita.

Zanimljiv je to način prezentiranja koeficijenata na koji se možda i lakše naviknuti nego na frakcionalne kvote, ali ako pod svaku cijenu želite prijeći na one decimalne, svaka online kladionica koja drži do sebe će vam to dopustiti…

Kako pretvoriti kvote u decimalne?


Već prilikom registracije neki priređivači igara na sreću nude vam mogućnost odabira načina na koji će koeficijenti biti prikazivani u ponudi kladionice.

No, ako ste tu propustili izabrati decimalne, još nije kasno da to napravite. Konverzija se u pravilu odvija unutar vašeg korisničkog izbornika, tamo gdje idete kad želite uplatiti ili isplatiti novac, kao i provjeravati povijest svojih listića te pročitati poruke od kladionice.

Pretvaranje kvota najčešće je moguće unutar postavki korisničkog računa, a Bet365 kladionica nudi vam ovu opciju pod linkom “Preferences”, koji ćete uočiti nakon što otvorite svoj mali korisnički izbornik u gornjem desnom kutu ekrana.

Tu možete mijenjati vremensku zonu, jezik i maksimalno dopušteno vrijeme provedeno unutar sustava, a i način prezentiranja koeficijenata. Na izbor imate decimalne, frakcionalne i američke kvote pa izaberite onu varijantu u kojoj ćete se najlakše snaći, što je u hrvatskim slučaju prikaz koeficijenata u decimalama.

U svakom slučaju, korisnik online kladionice mora vidjeti koeficijente na onaj način na koji će njegov um najlakše doći do zaključka radi li se o obećavajućoj ponudi kladionice ili o kvoti kakve dugoročno treba izbjegavati.

Zato se nemojte ustručavati prilagoditi način prezentiranja kvota onome na što ste navikli, što će vam omogućiti svaka online kladionica koja drži do sebe unutar postavki korisničkog profila…